top of page

Načela intuitivnega prehranjevanja

Ta načela niso pravila, ki jih moramo upoštevati in jim striktno slediti. So le vodnik s pomočjo katerega se učimo intuitivnega prehranjevanja.

Omejitev odgovornosti: 

Informacije v video posnetkih so namenjene izobraževanju in razumevanju intuititivnega prehranjevanja, nikakor pa niso nadomestilo  za individualno strokovno pomoč.

1

Opusti dietni način razmišljanja

Dovoli si biti jezen/a na laži, ki so te prepričevale v dieto in te prepričale v mišljenje, da ne zmoreš in si navadna zguba vsakič, ko na dieti nisi zdržal/a.

2

Spoštuj svojo lakoto

Dovoli si jesti, ko začutiš lakoto. Ko ti bo telo začelo zaupati, ker bo imelo vedno na voljo dovolj hrane, boš zgradil/a zaupanje med umom in telesom in se ne boš več počutil/a, kot da nimaš kontrole nad hrano.

3

Skleni premirje s hrano

Dovoli si jesti brezpogojno. Če si prepoveš določena živila, lahko to vodi do intenzivnega občutka pomanjkanja, kar vodi do nekontroliralnega prenajedanja. Dovoli si jesti, kar si najbolj želiš in s tem odvzemi moč, ki jo ima hrana nad teboj.

4

Izzovi prehranska “pravila”

Utišaj notranji glas, ki ti pravi, da si dober/a, ker si uspel/a pojesti malo kalorij in slab/a, ker si pojedel/a kos čokoladne torte.

5

Odkrij faktor užitka

Dovoli si jesti hrano “za dušo”, ki te bo zadovoljila in poskrbela za faktor užitka.

6

Občuti sitost

Poslušaj svoje telo med zauživanjem hrane. Vprašaj se kakšnega okusa, teksture, temperature je in poslušaj signale telesa, ki ti govorijo da si sit/a.

7

Sooči se s svojimi čustvi brez uporabe hrane

Vprašaj se: kaj resnično potrebujem v tem trenutku? Si želim hrane samo zato, da potolažim občutek anksioznosti, stres?

8

Spoštuj svoje telo

Spoznaj kaj vse tvoje telo počne zate, namesto da ga kriviš za nepopolnosti.

9

Gibanje - občuti razliko

Namesto spremljanja pokurjenih kalorij, se osredotoči na to, kako se po vadbi POČUTIŠ.

10

Spoštuj svoje zdravje - nežna prehrana

Jej kar se ti zdi okusno in po čemer se dobro počutiš. Cilj ni, da vidiš vso hrano kot hranilno enakovredno, ampak da imaš na vso hrano enak čustveni odziv, ne glede na to za katero hrano gre.

bottom of page